Pitate se kako rijesiti problem suhe koze

Naša koža jako teško podnosi isušeni zrak, hladnoću i vjetar te joj je potrebna posebna zaštita kada temperature odu u minus.

Zimsko vrijeme i nije baš zabavno za kožu, posebno ako se suočavate sa problemom suhe kože. Hladno vrijeme i niska razina vlage rezultira suhim zrakom. Bez odgovarajuće njege, suha koža može dovesti do pucanja i krvarenja, a oštra zima i vjetar samo pogoršavaju taj problem.

Izbjegavajte jako zagrijane unutarnje prostore, vrući tuš kao i oštre gelove za umivanje koji smanjuju razinu vlage kože.

Kako biste smanjili crvenilo, svrbež, suhoću kožu i zatezanje isprobajte neke od ovih 12 savjeta koje vam donosimo u nastavku.

 1. Tuširanje mlakom vodom

Premda većina nas uživa u dugom vrućem tušu u zimskim hladnim mjesecima, vrela voda smanjuje razinu ulja i time dodano isušuje kožu. Posebno treba izbjegavati pranje ruku i lica u pretjerano toploj vodi.

 1. Namažite kožu odmah nakon tuširanja

Uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili maslace koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja. Na taj način ćete nahranili kožu i zadržati je mekom.

 1. Odaberite odgovarajuće kreme za vaš tip kože

Kreme na bazi petroleuma mogu dodatno isušiti kožu, stoga izbjegavate proizvode koje ga sadrže. Budite sigurni da formula sadrži prirodne i hranjive sastojke. Idealno rješenje su ulja na bazi vode koja će omogućiti da vaša koža zadrži vlagu. Za suhu kožu koja je sklona svrbežu možete koristiti sastojke koji će umiriti vašu kožu poput lavande, kamilice i jojobe.

 1. Zaštita kože odjećom i zaštita lica

Koristite zaštitnu odjeću poput rukavica i šalova kako biste se zaštitili od hladnog vjetra, kiše ili snijega.

 1. Vlaženje prostora

Sistemi grijanja isušuju zrak, stoga razmislite o instalaciji ovlaživača zraka u domu, osobito u spavaćoj sobi. Ukoliko su takva rješenja preskupa dobro je koristi barem posudice s vodom na radijatorima.

 1. Unos tekućine

Sa smanjenjem temperatura imamo tendenciju unosa manje vode. Okrećemo se toplim napitcima poput čaja, mlijeka ili tople čokolade, ali ne zaboravite da vaša koža treba dodatnu hidrataciju iznutra. Možete piti mlaku vodu s limunom koja će vas ugrijati, a istovremeno pružiti osvježavajuće rješenje koje će vas hidratizirati.

 1. Noćna njega kože

Ruke, noge, koljena i laktovi su područja s manje kože, stoga lakše i brže gube vlagu nego ostala područja na tijelu. Kako bi se koža uspješno regenerirala do jutra koristite bogatu noćnu njegu.

 1. Piling

Često zaboravljamo na ovaj vrlo važan korak. Zbog suhe kože, odumrle stanice se talože na površini, stvarajući sloj koji onemogućuje prolazak vlage. Kako biste to spriječili uključite piling u vašu dnevnu ili sedmičnu rutinu. Ne samo da ćete tim postupkom odstraniti suhe nakupine kože već ćete potaknuti cirkulaciju. Preporučuju se pilinzi od šećera i ulja, a pilinge koji sadrže sol izbjegavajte jer mogu dodatno osušiti kožu.

 1. Izbjegavanje toksina i alergena

Ako imate kožnih problema poput ekcema, dermatitisa, psorijaze i sl. potrebno je ukloniti alergene. Izbacite vunu kao i jake hemijske deterdžente koji dodatno mogu pogoršati vaše stanje.

 1. Hidratacija izvana i iznutra

U zimskim mjesecima je vrlo važna konzumacija hrane koja sadrži puno vode. Uključite u svoju prehranu jabuke, narandže, kivi, celer, tikvice, krastavce i mrkve. Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C kao i cinka da biste održali proizvodnju kolagena i elastina. Preporuča se omega-3 kao dodatak prehrani ili konzumacija više masne ribe i lanenog ulja za održavanje podatne i glatke kože.

 1. Promjena gelova za umivanje

Čišćenje isušuje kožu, a pogotovo u zimskim mjesecima kad je naša koža iznimno krhka. Umjesto agresivnih pjena ili gelova za uklanjanje šminke koristite uljne balzame te ulja (kokosovo ulje, ulje grožda). Nakon čišćenja obavezno nahranite kožu.

 1. Upotreba prirodnih maski za kožu iz kućne radinosti

Domaće hidratantne maske su odličan izbor za suhu kožu. Koristite prirodne sastojke poput meda, avokada, jogurta, maslina, jojobe, bademovog ulja, banane ili aloe vere. Maske ostavite na koži 10-30 minuta za potpuni učinak.

www.krenizdravo.rtl.hr

 

O Herbal Spa

U Herbal Spa centru težimo ka ljepoti, zdravlju i blagostanju vašeg tijela. U luksuznom, orijentalnom ambijentu uvodimo vas u potpuno novi i neistraženi svijet jedinstvenih usluga i savršenog spa iskustva. 

Osmišljen da svi koji nas posjete iskuse potpunu relaksaciju i privatnost, dostupan na dvije lokacije, Herbal Spa centar pruža najbolje od holističkih tretmana za njegu i opuštanje.

Kraljevski tretmani bazirani na prirodnim proizvodima i egzotičnim mirisima će probuditi vaša čula i oživjeti vaš duh.

Zatvorite oči i prepustite se čarobnom dodiru našeg ljubaznog i profesionalnog osoblja i doživite savršenu harmoniju i nezaboravne trenutke..